Facebook

Slide background

Skulderklinikken Viborg ApS

Specialiseret fysioterapeutisk diagnostik & behandling af din skulder

Slide background

Undersøgelse, analyse, behandling & genoptræning

af alle typer skulderproblemer

Slide background

Har du spørgsmål?

Kontakt os i dag og lad os hjælpe

Overrivning af styresener i skulderen (Rotator Cuff Læsion)

Generelt

Komplet er delvis overrivning af en eller flere løfte- og styresener, den såkaldte Rotator Cuff, i skulderen, kan medføre nedsat bevægelighed og kraft, samt smerter i skulder og arm. Skaden opstår enten som følge af et traume, eller som følge af aldersbetingede forandringer, evt. en kombination af de to. Skader af denne art ses typisk hos personer fra 40 års alderen og opefter. I nogle tilfælde er det muligt uden forudgående operation, at genoptræne skulderen til et vist funktionsniveau.

Operation

Om man tilbydes operation afhænger af skadens omfang og senernes beskaffenhed. Ved en operation vil den eller de overrevne sener blive syet sammen og fæstnet ned til knoglen igen. Det tager 6 uger for en sene at hele op, i dette tidsrum må senen på ingen måde belastes.

Efterbehandling

Afhængig af skadens og dermed operationens omfang, kan efterbehandlingen variere. Ved en komplet overrivning af senen, skal man typisk gå med en såkaldt abduktionspude, som armen hviler på. Denne skal tilgodese at senen får ro i ubelastet stilling, i helingsperioden.

Det er vigtigt straks efter operationen, at påbegynde fysioterapi i form af aktive øvelser for hånd og albue, samt forsigtige passive bevæge-øvelser for skulderen. I løbet af de første 6 uger vil man langsomt kunne føre armen højere op, for derved at modvirke stivhed i skulderleddet. Samtidig skal man være opmærksom på holdningen, således at skulderen ikke indtager en forkert hvilestilling, som vil påvirke muskelbalancen i en ugunstig retning. Efter 6 uger formodes senen at være helet, og fysioterapeuten kan nu iværksætte den del af genoptræningen som tilstræber fri bevægelighed og genopbygger musklernes styrke og stabilitet.